(ang) Enterprise Resource Planning
(slo) načrtovanje virov podjetja

Načrtovanje virov podjetja (ERP) se je razvilo iz načrtovanja materialnih zahtev (MRP), ki je bil način za proizvajalce, da razumejo in upravljajo vse vire, potrebne za uspešno poslovanje. ERP služi kot skupna baza podatkov za vse dele organizacije. V svojem bistvu to pomeni finance, vključno z glavno knjigo (GL), obveznosti do kupcev, terjatve, izplačane plače in finančno poročanje. Toda ERP se razširi tudi na upravljanje zalog, upravljanje naročil, upravljanje dobavne verige in podatke, povezane s storitvami. ERP se dotika tudi nabave, proizvodnje, distribucije in izpolnjevanja.

Procesi, ki tečejo v realnem času, nudijo veliko več uporabnih rešitev

Napredni sistemi ERP, že omogočajo izmenjavo podatkov s sistemi CRM in e-storitev, kar prodaji, marketingu, upravi in ostalim poslovnim funkcijam omogoča bistveno več in veliko bolj sporočilnih informacij, ter s tem bistveno lažje in bolj ciljano (tudi na gosta natančno) načrtovanje in izvajanje marketinga, prodaje ter upravljanja.
Še več. Napredni ERP omogočajo ustvarjanje velikih podatkov (big data) v realnem času in v interaktivni povezavi s CRM in E-storitvami, že omogočajo samostojne odločitve proženja različnih avtomatiziranih digitalnih marketinških akcij, avtomatizirane nabave, avtomatizirana knjiženja, …. Vsekakor pa so tako grajeni napredni sistemi izhodišče za prihajajočo umetno inteligenco.

Je bil članek uporaben?

Leave a Reply